​​​​​​​

Klimatbonus

upphör

Beställ din bil redan idag för att ta del av bonusen

Nytt regeringsbeslut om att klimatbonusen upphör den 8/11.


Igår kom beskedet att klimatbonusen på nya elbilar och hybridbilar avskaffas. Det innebär att du som beställer eller köper en elbil eller hybridbil efter den 8 november 2022 inte får någon klimatbonus. Har du planer på att skaffa en el- eller hybridbil inom det närmaste? Beställ då din bil hos oss senast idag, tisdag den 8 november för att få tillgång till klimatbonusen. Har du frågor och funderingar ring oss på 036 - 30 49 30
Välkommen till HA Bil! 
Elbilsmarknaden ökar och kanske funderar du just nu på att skaffa en elbil eller hybrid. I de mål som satts av EU, är elbilar och laddning av elbilen är en fråga som ligger högt på listan. Det är läge att börja planera för framtiden och hur du ska få ihop din elbilsvardag på bästa sätt. 

Hur långt kan man köra med en elbil?


Elbilar har mycket olika räckvidd. Skillnaden ligger i batteriet: hur mycket energi batteriet kan lagra kontra bilens energiförbrukning. Men det är inte så enkelt att säga att det finns en tydlig koppling mellan batteriets storlek och elbilens räckvidd, eftersom det finns så många faktorer som spelar in.

Vill du veta hur långt din nästa elbil går? Kontakta våra säljare så berättar vi mer.

FÖRDELAR MED EN ELBILFÖRDEL 1.
​​​​​​​En elbils motor håller samma vridmoment från stillastående upp till högt varvtal. Det innebär att en elbil accelererar snabbare än en fossildriven bil eftersom alla hästkrafter utnyttjas redan från start. Det gillar man ju!

FÖRDEL 3.
Ska du köra bil är en elbil det absolut bästa valet ur miljösynpunkt eftersom du kör helt utan avgasutsläpp av koldioxid och kväveoxid.

Även om man räknar med utsläppen från elproduktionen vinner elbilar överlägset mot bensin- och dieseldrivna bilar, åtminstone i Sverige. Det samma gäller om man räknar på hela bilarnas livscykel, från produktion till skrot.


FÖRDEL 2.
Ytterligare en fördel med elbilar är att elmotorer är mycket effektivare än förbränningsmotorer. De insatta slänger sig med uttryck som att ”en elmotor har mycket högre verkningsgrad än en förbränningsmotor”. Enkelt förklarat innebär detta att den energi man tillför faktiskt används för att driva bilen framåt (kontra i en bil med förbränningsmotor där en hel del av energin bara blir värme).

FÖRDEL 4.
Elmotorer är dessutom betydligt tystare än förbränningsmotorer. Det gör att du slipper motorbuller och störande ljud i kupén. Dessutom bidrar du till en trivsammare miljö för alla utanför bilen.